عنوان پروژه: شناسایی کمی و کیفی بازیافت و دفع مواد زائد خطرناک خانگی شهر مشهد
کارفرما: شهرداری مشهد
محل اجرای پروژه: مشهد
حوزه تخصصی پروژه: پسماند
وضعیت پروژه: تکمیل
مدیریت پسماند خانگی شهر مشهد

پروژه‌های دیگر

مدیریت پسماند خانگی

امروزه مدیریت پسماند خانگی از مهم ترین فاکتورهای مدیریت و توسعه شهری است که در تمامی شهرها بایستی به عنوان ابزاری برای رفاه حال شهروندان مورد استفاده قرار گیرد. پسماندها از آنجا که مستقیما با سلامت انسان ها سروکار دارد به نوعی به لحاظ بهداشتی دارای اهمیت بسیار بالایی است لذا همواره به عنوان اولویت اساسی شهرداری ها می باشد.

از سال 1980 موضوع پسماندهای خطرناک خانگی در مبحث مدیریت پسماندها در جهان مطرح گردید و در طول این دهه جوامع توسعه یافته این موضوع را با توسعه طرح‌ها، برنامه‌ها و وسایلی عنوان کردند تا پسماندهای خطرناک را از جریان جامعه دور نگاه داشته و اختیاراتی را برای مدیریت صحیح آنها فراهم نمایند.

از سوی دیگر در کشورهای در حال توسعه نظیر مالزی، ترکیه و … به علت فقدان آگاهی عمومی مردم و نداشتن مدیریت پسماند کارا، پسماندهای خطرناک خانگی مانند داروها، باندهای بهداشتی، لامپ‌های فلئوروسنت، باتری‌ها و … همراه با سایر پسماندهای شهری به سلول‌های دفن بهداشتی  فرستاده می‌شوند که این امر باعث ظهور فلزات سنگین در شیرآبه‌های حاصل از سلول‌های دفن بهداشتی می‌شود. در حال حاضر در این کشورها، کلیه پسماندهایی که از خانه‌ها جمع‌آوری می‌شوند در سلول‌های دفن بهداشتی دفن می‌شوند. بعد از آن عمدتاً دپوی پسماند در فضاهای باز بدون داشتن سیستم محیط زیستی جامع و ایمن و پسماندهای حاد به ویژه پسماندهای خطرناک سبب ایجاد آلودگی رودخانه‌ها، آب‌های زیرزمینی و دریاها خواهند شد همان‌طور که این آلودگی را برای خاک نیز ایجاد خواهند کرد. همچنین انتشار آب آلوده نیز یک مسئله سیاسی حساس در کشورهایی نظیر مالزی است چون آب آشامیدنی مردم از رودخانه‌ها استحصال می‌گردد.

در ایالات متحده آمریکا، آژانس حفاظت محیط زیست (EPA)  همواره مایل به حمایت از برنامه‌های جمع‌آوری و مدیریت پسماندهای خطرناک خانگی می‌باشد. در راستای این حمایت، این آژانس از سال 1986 همه‌ساله نسبت به برگزاری کنفرانس‌هایی در ارتباط با پسماند خطرناک خانگی اقدام نموده است. اولین برنامه‌ی جمع‌آوری پسماند خطرناک خانگی در سال 1981 آغاز گردید. از تاریخ اکتبر 1988، بیشتر از 1300 برنامه جمع‌آوری در 44 ایالت از این کشور دائر گردیده بود و بسیاری از برنامه‌ها به صورت دائمی برنامه‌ریزی شده بود. آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا اعتقاد دارد که این برنامه‌ها بسیار حائز اهمیت می‌باشد چون:

  • این برنامه‌ها سطح آگاهی مردم راجع به اداره پسماندهای خطرناک خانگی را افزایش می‌دهد.
  • میزان پسماند خطرناک خانگی را در جریان پسماند جامد شهری کاهش می‌دهد که نهایتاً به سوزاننده‌ها  یا سلول‌های دفن بهداشتی پسماندهای جامد شهری برده می‌شود.
  • محدود کردن میزان پسماند خطرناک خانگی که در مجاری زهکش فاضلاب ریخته می‌شود.
  • حذف مقدار زیادی از پسماند خطرناک خانگی از خانه، که به موجب آن پتانسیل خطر کاهش پیدا می‌کند.
  • کمک به کاهش ریسک صدمات وارده به کارگران بهداشتی.

از سوی دیگر در کشور ما، ایران نیز تولید مقادیر متنابهی پسماند در مناطق مختلف اعم از مسکونی، صنعتی، تجاری، درمانی، آموزشی و …. منبع بالقوه آلودگی محیط زیست و به مخاطره افتادن سلامت مردم را به وجود آورده و مدیریت اصولی آن را ضروری می نماید.

این در حالیست که بخشی از پسماندها به دلیل داشتن برخی از خصوصیات خطرناکی نظیر اشتعال زایی، واکنش پذیری، خورندگی و سمیت به عنوان پسماند خطرناک (ویژه) تلقی شده و توجه مضاعفی را می طلبد. چرا که عدم مدیریت صحیح این گونه پسماندها می تواند منجر به بروز فجایع زیست محیطی شده و آسیب به سلامت عامه افراد را در پی داشته باشد.

مبادی تولید پسماندهای خطرناک بسیار متنوع بوده و دامنه ای از صنایع، بخش کشاورزی، بخش درمان، بخش خانگی، بخش آموزشی، بخش تجاری و خدماتی را در بر می‌گیرد. بنابراین لازم است در هریک از این بخشها توجه ویژه ای به این دسته از پسماندها به عمل آمده و مدیریت اصولی آن در دستور کار متولیان مربوطه قرار گیرد. با توجه به مطالب فوق و اهمیت مدیریت اصولی پسماندهای خطرناک، طرح حاضر از سوی سازمان مدیریت پسماند مشهد به مرحله اجرا گذاشته شده تا ضمن شناسایی پسماندهای ویژه موجود در پسماندهای شهری ، مراحل مدیریت اصولی این دسته از پسماندها نیز طرح ریزی و اجرا شود.

شرکت مهندسان مشاور آرین ستاک اندیش

محیط زیست برای ما
ما برای محیط زیست

برای پایش، کنترل و مدیریت پسماند خود نیازمند راه حل هستید؟ ما در این امر متخصصیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 × 4 =